Čokoláda

Horká čokoláda patří k oblíbeným nápojům, na kterém si pochutnají děti i dospělí. Existuje v celé řadě variant i příchutí. Najdete ji v nabídkách kaváren, ale připravit si ji můžete samozřejmě i doma.

#ShowMore#

Z Amazonie až k nám

Horká čokoláda má v naší historii dlouhou tradici, mnohem delší než čokoláda tabulková. Do Evropy se tento lahodný nápoj dostal z Jižní Ameriky díky slavným mořeplavcům, Kryštofu Kolumbovi a především Hernánu Cortézovi.

Popíjení čokoládového nápoje se nejprve ujalo na španělském královském dvoře. Odtud už byl jenom krůček do sousední Francie a posléze do ostatních evropských států. O další šíření horké čokolády se postarali také italští mořeplavci. Čokoláda byla nicméně velmi drahá, a stala se proto výsadou šlechty. Teprve 19. století umožnilo masovou výrobu a sladká pochoutka se rozšířila ve velkém.

Mléčná, ovocná i se zmrzlinou

Horká čokoláda si svoji popularitu zachovala dodnes. Nabízí ji prakticky každá kavárna, ale i většina restaurací. Vybírat můžete jak mléčnou, tak hořkou nebo bílou a nechybí ani nejrůznější příchutě. Šálky se sladkým nápojem jsou často bohatě zdobené šlehačkou, najdete v nich kousky ovoce, exotické koření, oříšky nebo třeba osvěžující zmrzlinu.

Správná horká čokoláda by měla být pořádně hustá, takže ji spíš jíte, než pijete. Dokáže přitom nejen zahřát, ale hlavně zasytit – stejně jako jakýkoli jiný dezert.

Letem čokoládovým světem

Některé země si při přípravě horké čokolády zachovávají jistá specifika. Třeba v Mexiku je populární pořádně pálivá čokoláda, do které se přidávají chilli papričky.

Ve Španělsku se zase k čokoládě přikusuje pečivo zvané churros. Vyrábí se z odpalovaného těsta a nejčastěji má tvar tyčinek posypaných skořicí a cukrem. Namáčené do horké čokolády chutnají churros báječně.

Ve Velké Británii a Spojených státech amerických si především děti v horké čokoládě pro změnu máčejí – a tím i rozpouštějí – pěnové bonbony marshmallows. Na nápoji se tak vytvoří bohatá pěna. Zároveň je však také opravdu sladký.

Dospělé nejspíš více zaujme možnost vylepšit si horkou čokoládu něčím ostřejším. Můžete ochutnat třeba francouzskou variantu s kapkou nějakého toho likéru. Irská horká čokoláda se zase samozřejmě neobejde bez whiskey. Seveřané si do nápoje pro změnu rádi přidají panáka vodky. S alkoholem každopádně buďte opatrní – měl by čokoládě dodat jen drobnou špičku, nikoli přebít její chuť.

Příprava čokolády v pohodlí domova

Pokud si chcete připravit horkou čokoládu doma, máte hned několik možností. Asi tou nejsložitější a nejzdlouhavější je příprava přímo z tabulkové čokolády. Pro tento účel je nejlepší hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, kterou posléze rozpustíte spolu s mlékem a dalšími vybranými surovinami, jimiž nápoj ochutíte. Může to být třeba vanilka, skořice, muškátový oříšek nebo hřebíček.

Jednodušší je samozřejmě zvolit čokoládu instantní, kterou si připravíte smícháním prášku s horkou vodou nebo ještě lépe s mlékem. Je ovšem potřeba sáhnout po té kvalitní. A právě takovou horkou čokoládu najdete v nabídce značky Musetti.

Vybírat můžete hned z několika příchutí. Klasická tmavá čokoláda potěší svojí tradiční chutí i vůní. Pokud ale hledáte něco netradičního, vyzkoušejte třeba čokoládu s exotickou příchutí pomeranče a skořice.

Čokoláda jde skvěle dohromady také s mátou, takže pokud patříte k milovníkům této voňavé bylinky, jistě vás potěší i tato varianta. Zrovna tak si můžete pochutnat na sladším karamelu, pálivé chilli čokoládě nebo na čokoládě bílé.

Většina balení čokolády Musetti obsahuje 15 pečlivě odměřených porcí, z nichž si jednoduše vykouzlíte šálek toho nejlahodnějšího nápoje, který vás zahřeje na těle i na duši.

 

Zpět do obchodu