Čaj

Horký nápoj příjemné vůně a rozmanitých chutí. Tradiční černý, oblíbený ovocný, léčivý bylinný… Řeč je samozřejmě o čaji. Provází lidstvo celá tisíciletí a pořád se těší obrovské oblibě. Existuje tolik druhů, že si na své přijde prakticky každý.

#ShowMore#

Z Číny do celého světa

Původ čaje připravovaného louhováním lístků čajovníku musíme hledat v Asii, protože právě tam čajovník přirozeně rostl. Za kolébku nápoje je považována Čína, ale některé teorie hovoří i o Indii – to proto, že se čajovník vyskytoval nejvíce právě na hranicích obou zemí. Z jihovýchodní Asie se čaj každopádně rozšířil do Japonska a později začal pronikat do zbytku světa.

Evropané se s čajem setkali zhruba v 17. století, a to díky obchodním plavbám. Jako první ho přivezli Portugalci, ale nejvyšší popularitu si záhy získal ve Francii a v Holandsku. Jako ke všemu novému a exotickému měla však i k čaji nejprve přístup především šlechta a bohatší lidé. Trvalo tedy ještě hodnou dobu, než se stal tento lahodný nápoj součástí obyčejných domácností.

Není čaj jako čaj

V běžné řeči se termínem „čaj“ označují i jiné druhy nápojů, které nemají s čajovníkem nic společného. Jedná se vlastně o odvary nebo nálevy z nejrůznějších bylin, plodů či ovoce. Louhují se podobným způsobem jako čajové lístky, a snad právě proto si vysloužily tentýž název.

Tyto odvary mají samozřejmě v Evropě mnohem hlubší historii než čaj z čajovníku. Dřív se kromě prosté konzumace využívaly především v léčitelství. Dnes si je dopřáváme hlavně pro jejich chuť, ačkoli v některých případech bereme v úvahu i zdravotní benefity.

Sypaný versus sáčkový čaj

Původně se čaje prodávaly výhradně v sypané formě, a to jak v obchodech, tak často i v lékárnách. Dnes je naprostou samozřejmostí čaj porcovaný – balený v malých sáčcích. Jaké jsou výhody a nevýhody obou druhů?

Sypaný čaj má obvykle výraznější chuť i aroma. Bývá ovšem dražší a složitější na přípravu. Potřebujete k němu nejen sítko nebo speciální papírový filtr, ale především také určité znalosti – každý čaj se připravuje malinko jiným způsobem. Roli hraje množství použitých lístků, teplota vody i délka louhování. Dbát musíte i na správné skladování, aby čaj nepřišel o své unikátní vlastnosti. Zkrátka a dobře, je to trochu věda, kterou si užívají zejména čajoví fajnšmekři.

Čaj ze sáčku naproti tomu zvládnete připravit během chvilky. Nemusíte nic odměřovat – ideální porci už máte. Stačí zalít horkou vodou a louhovat podle návodu. Sáčkové čaje navíc šetří vaši peněženku. Pozor ale – je potřeba hledat ty kvalitní. Ty nejlacinější mohou být totiž vyrobené z podřadných lístků, z nichž rozhodně neostanete lahodnou chuť ani intenzivní aroma.

Musetti Tea, pro ty, kteří chtějí to nejlepší

Při výběru čaje se tedy rozhodně vyplatí sáhnout po takových, u nichž můžete kvalitě věřit. Najdete je například v nabídce značky Musetti. Přestože primárním zájmem společnosti byla káva, sortiment se rozrostl právě i o čaje.

Musetti Tea představuje vynikající nápoje, na kterých si určitě pochutnáte. Vybírat můžete z klasického černého nebo zeleného čaje, stejně jako z čajů ovocných a bylinkových.

Na e-shopu Musetti naleznete také čaje značky Fructus. Opět se jedná jak o čaje z lístků čajovníku, tak o ty ovocné a bylinné. Ty nejenže výborně chutnají, ale mohou nám pomoct od mírnějších zdravotních obtíží.

Možností je tedy spousta, stačí si vybrat. Zkoušejte, ochutnávejte a radujte se z chvilek strávených s voňavým šálkem, který vás zahřeje na těle i na duši.

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu